Ta nästa steg! 

Mina framsteg-testet ger dig förslag på mål att sätta för nästa vecka när det gäller motion, kost, tobak och alkohol. 
Gör testet nu!

 

Anna, Bengt, Kennerth och Gösta har alla typ 2-diabetes. 
Här kan du se filmerna när komikern och författaren Anna-Lena Brundin följde med dem en dag och pratade träning, matlagning, rädslor och förhoppningar inför nästa steg i livet med typ 2-diabetes.


Anna vill ha perfekta värden

Annas personporträtt

Se hela filmen om Anna här!

Bengt tar en dag i taget

Bengt

Se hela filmen om Bengt här!

Kennerth berättar gärna om sin diabetes

Kenneth

Se hela filmen om Kennerth här!

Gösta vill leva som vanligt

Gösta

Se hela filmen om Gösta här!
 


 

Ta din medicin

Att leva med diabetes innebär, för de flesta, att leva med regelbunden medicinering. Om du tar reda på hur, när och varför du tar mediciner för att behandla din diabetes kan du lära dig att medicinera mer effektivt, med så få oönskade bieffekter som möjligt.

Samma sak gäller för mediciner som du tar för ditt blodtryck eller dina blodfetter. Att hålla ditt blodsocker under kontroll är viktigt, vare sig du precis har fått din diabetesdiagnos eller har haft den i flera år. Det finns många olika typer av diabetesmedicin och att diskutera dem med din läkare eller diabetessköterska kan hjälpa dig att välja vilken som är bäst för dig.

Alla mediciner fungerar bäst om du tar dem i rekommenderad dos och vid rekommenderad tid. Missar du doser av din diabetesmedicin kommer du inte att ha tillräckligt med medicin i blodomloppet för att hålla ditt blodsocker på din målnivå.

Om du drabbas av biverkningar, ta kontakt med din läkare eller diabetessköterska direkt. Du kanske behöver byta medicin eller ändra dosen. Får du problem med blodsockerfall, diskutera med din doktor eller diabetessköterska, så hjälper de dig att ta reda på vad som är fel.

Publicerad: 2017-02-13 10:05, revision: SE-4202-10-18-AZ Till toppen