Ta nästa steg! 

Mina framsteg-testet ger dig förslag på mål att sätta för nästa vecka när det gäller motion, kost, tobak och alkohol. 
Gör testet nu!


Anna, Bengt, Kennerth och Gösta har alla typ 2-diabetes. 
Här kan du se filmerna när komikern och författaren Anna-Lena Brundin följde med dem en dag och pratade träning, matlagning, rädslor och förhoppningar inför nästa steg i livet med typ 2-diabetes.


Anna vill ha perfekta värden

Annas personporträtt

Se hela filmen om Anna här!

Bengt tar en dag i taget

Bengt

Se hela filmen om Bengt här!

Kennerth berättar gärna om sin diabetes

Kenneth

Se hela filmen om Kennerth här!

Gösta vill leva som vanligt

Gösta

Se hela filmen om Gösta här!
 


 

Vilka cigaretter kan du tänka dig att vara utan?

Rökningen fick ett lyckligt slut. Kenneth var storrökare och rökte ett paket om dagen, alltid efter maten, men han slutade för 15 år sedan och har aldrig ångrat sig.

Morgon, lunch eller kväll. Vilken cigarett är godast, och vilka kan du avvara utan att det känns för jobbigt? Börja med att testa om du kan avstå från de sistnämnda. Behöver du kan du prova nikotinläkemedel för att ersätta dem. De flesta nikotinläkemedel kan användas både för nedtrappning och för att sluta röka helt.

När det gäller alkohol kan det räcka med att fundera över din konsumtion under en vecka och prova att tacka nej och dricka alkoholfritt någon gång när du annars inte skulle, för att utvärdera hur det känns. Har du fler frågor om alkohol och diabetes, fråga din läkare eller diabetessköterska så kan de hjälpa dig med information eller kontakt till stödorganisationer.

Publicerad: 2017-02-13 10:05, revision: SE-4202-10-18-AZ Till toppen