Ta nästa steg! 

Mina framsteg-testet ger dig förslag på mål att sätta för nästa vecka när det gäller motion, kost, tobak och alkohol. 
Gör testet nu!

 

Anna, Bengt, Kennerth och Gösta har alla typ 2-diabetes. 
Här kan du se filmerna när komikern och författaren Anna-Lena Brundin följde med dem en dag och pratade träning, matlagning, rädslor och förhoppningar inför nästa steg i livet med typ 2-diabetes.


Anna vill ha perfekta värden

Annas personporträtt

Se hela filmen om Anna här!

Bengt tar en dag i taget

Bengt

Se hela filmen om Bengt här!

Kennerth berättar gärna om sin diabetes

Kenneth

Se hela filmen om Kennerth här!

Gösta vill leva som vanligt

Gösta

Se hela filmen om Gösta här!
 


 

Ska man tugga, spraya eller bara sluta tvärt?

Trappade ner med hjälp av snus. Kenneth slängde både dosa och cigaretter efter bara några dagar. Men det är bara du som kan bestämma när du ska sluta, säger han.

Precis som relationen till tobak är unik för varje rökare eller snusare, är bästa sättet att avsluta den helt individuell. Vissa väljer att sluta tvärt, utan vare sig läkemedel eller avvänjningskurser. Medan andra måste prova både en och fler gånger och känna sig fram bland olika typer av rökavvänjningsstöd.

Vad som är bäst för dig kan bara du avgöra. Nikotinläkemedel finns i mängder av former, från munspray till tuggummi, plåster, sugtabletter och inhalatorer. Vad som passar bäst är väldigt personligt och hänger mycket ihop med vilken ”typ” av rökare du är. Be din läkare eller diabetessköterska om råd när det gäller nikotinläkemedel, rökavvänjningskurser och andra verktyg som kan hjälpa dig att fimpa.

Publicerad: 2017-02-13 10:05, revision: SE-4202-10-18-AZ Till toppen